Söndag 18 februari: Förlorat vad och landslagssällskap

Söndag.

Sliten vecka som gett mycket glädje faktiskt. Har förmodligen optimerat tillvaron den här veckan maximalt. Med något slags eget rekord på jobbtimmar (43h), tränat på ganska hyggligt och haft trevligt besök över samt hunnit med att både klippa mig, städat och handlat så är jag väldigt nöjd över att jag inte blivit toksliten och grävt en grav utan faktiskt varit rätt fräsch mentalt och fysiskt med tanke på allt som gjorts under veckan. Nyckeln har helt kart varit att jag vågat avstå ännu mera socialt umgänge och sena kvällar och istället ätit lite extra och sovit dem timmarna jag behöver (edit: detta gällde inte lör-sön). Det gäller att hitta en balans. Det är ganska lätt att göra ännu mer saker, men det håller nog inte i längden.

I tisdags avgjorde damernas längdsprint i OS. För att göra tävlingen ännu mer spännande än vad den redan var och som krydda i tillvaron var det lika bra att spela på den. Efter mitt stora haveri i Funäsdalsberget när jag deltog i Funäs Rando race och placerade mig helt sist i den korta klassen är topptur och skimo något jag känner svalt för. Men med tanke på hur bra jag är på vanlig längdskidåkning är detta något jag skulle kunna betala för att få göra då det är så galet kul, extra kul är det när jag får sällskap. Jag satte mitt vad på Falla, Klara önskade framgång för Stina. Oddsen och förutsättningarna blev alltså följande: Är Stina före Falla i mål måste jag följa med på en topptur. Är Falla före Stina i mål måste Klara göra mig sällskap på ett fett längdpass. Sprinten gick som den gick. Resten är historia. Jag gläds åt Stina, åt Sverige och åt Klara. Men att behöva knata upp med några otympliga toppturskidor som är ännu svårare att åka utför med än alpina skidor är kanske inte något jag gläds åt. Men tjuren ska väl tas vid hornet antar jag. Man har förlorat för all framtid om man inte ger det en chans till. När man faller ska man resa sig och när man inte kan ska man lära sig. Om inte drivet finns där att hela tiden bli lite bättre kommer man sluta utvecklas. Jag tror det är farligt att bli nöjd, då är man påväg utför.

Som lite av en slump tränade jag dagen efter med av Landslagets åkare i skimo. Vi tränade naturligtvis inte skimo utan längdskidor. Jag skulle gissa att vi är ganska jämna på det. Sådär speciellt socialt blev det dock inte, eller lite för min del. Johanna försökte prata och vara trevlig, hon fick dock inte mycket till svar. Jag låg och flämtade bakom henne med fokus på att hänga med. Det blev ett bra pass. Mörkt, igensnöade spår, långt, snabbt och hårt. Lite så man vill ha det en onsdagskväll.

I fredags var det deluxpass på jobbet. Schemalagd 11,5h. Visste att det skulle bli en lång och slitsam dag, men eftersom första 5h bestod av längdträning i spåren och svingod lunch i form av rostbiff med senap och persiljestuvad potatis, kryddsmör och örtsallad så gick resterande 6,5h ganska bra. Med bra kollegor och kul jobb är det enda jobbiga på jobbet att möjligheten till att sitta ned är begränsade. Oftast står man upp 90% av tiden, det är lite tungt för benen. Men antar att det bygger en viss styrka också.

Helgen blev oväntat nog den tuffa delen av veckan. Eller i alla fall kändes det så, men kanske kommer tröttheten såhär lite efteråt när man haft en fullspäckad vecka. Det blir nog dessutom inte bättre efter en natt men lite mindre sömn natten till söndag. Nåväl.

I lördags åkte jag ett magiskt distanspass på skidor på fjället. Här kanske en bild kan säga mer än tusen ord. Det var fint. Riktigt fint! 30km på nya skidorna.

Såhär gillar jag det

På lördagskvällen fick jag besök som hjälpte mig dela en Crémant. Det var alldeles supertrevligt, för när man kombinerar ett gott mousserande vin med trevligt sällskap har man skapat en svårslagen kombo.

Söndagen var tyngre. Här kom veckan ikapp. Överkörd och trött, men så kan det kanske bli. Veckan har ändå varit väldigt bra och med godis och chips i sängen efter två timmar stakning utan sikt på fjället avrundar jag denna vecka så gott jag kan.

Vitt

Tack för nu. Två veckor kvar idag till Vasan. Kommer bli mera vila, mindre träning och mycket jobb framöver. Ska kroppen vara pigg kommer nog träningsmängden bli reducerad kraftigt, men då är det såklart som alltid superviktigt att intensiteten behålls. Så tuffa pass kommer det bli, om än korta och få. Det finns en plan, det har det gjort sen oktober. Bäst att följa den.

/ Anton Hallor