Söndag 11 februari: Sliten kropp positiv knopp

Så var det söndag igen. För sjätte gången i år.

Denna vecka har varit lite annorlunda jämfört med många andra veckor. Träningen har känts tung men den mentala biten känns bättre än tidigare. Förvisso blev det en monstervecka träningsmässigt förra veckan och jag vet själv om att min trötthet brukar släpa lite. Jag brukar kunna träna hårt flera dagar i rad utan att bli trött, men sen kommer all trötthet som ett brev på posten en vecka senare. Detta får mig när jag tränar hårt att känna mig odödlig då jag kör tuffa pass utan att bli trött, men också väldigt klen veckan efter då jag tränar lite och lätta pass med en kropp som bara skriker vila. Nåväl. När detta skrivs har jag ett pass kvar och det är mina heliga 10x1km stakintervaller. Hoppas de kan genomföras som planerat, nu känns kroppen ok!

Det enda passet jag gjort i veckan som bör nämnas var skidtävlingen i tisdags. 5km klassiskt. Tuff bana i långsamma förhållanden. Inget ont om motståndarna, eller mer korrekt motståndaren, men att kalla det tävling känns ändå lite fjantigt. Men det var gemensam start, anmälningsavgift, nummerlapp, tidtagning och publik. Allt som krävs för att få kalla det skidtävling enligt mig. Tyvärr ingen superspännande tävling då jag efter 1km gick loss och tog hem det ganska enkelt. Men jag tog i allt jag hade och blåste ut så mycket jag kunde för att få en bra träningstävling inför Vasan, så rent fysiskt var det allt annat än lätt. Tar man i max är det ungefär så jobbigt det kan bli. Trött och nöjd i mål. Riktigt bra genomkörare!

Utöver denna roliga tisdagskväll är det enda roliga att nämna om träningen att jag numera åker på ett par stakskidor från Fischer. Att kalla mig sponsrad av Fischer är nog fel ord, men med rätt och jobb känna rätt personer betalade jag iallafall inte fullpris för dem om man kan skriva så. Sjukt kul med nya grejor. Ingen övertygelse än då ett par snabba skidor inte kan vända en trött kropp, men så fort kroppen är med i matchen igen så hoppas jag vi blir svårslagna tillsammans. Skidorna är i grunden en Speedmax-skida vilket är Fischer absolut värsting, men stakskidorna har ett litet annat spann för att vara optimerade för stakning. Kul med nya grejor!

Efter att ha suttit ensam hela hösten utan att sett en människa har jag nog byggt upp ett behov av att få träffa människor. Nu håller jag på att fyller det tomma hålet. Från i torsdags kväll har jag knappt varit eller känt mig själv en sekund. Riktigt kul faktiskt att umgås och prata med människor man gillar. Det började med att jag bjöd över en vän på vin i torsdags, personen tog med två vänner till och helt plötsligt var vi fyra stycken som satt hemma här hos mig och hade väldigt trevligt. Vi rundade av kvällen på rätt sida midnatt efter att ha provat oss igenom två olika viner, flera omgångar vändtia och mycket snack om resor. Urtrevligt!

Fredagen började med träningssamtal med min tränare. Jag kan verkligen inte minnas när vi hade det senast, men jag skulle gissa att det var i Maj 2017. Jättekul att få prata av sig, berätta om allt som hänt här under vintern och få fokusera framåt. Han är väldigt förstående och jag har fullt tillit till han. Viktigt att prata med människor som lyssnar. Så mycket träning pratade vi såklart inte, det var mest mental coachning och planering. Men det är ju det jag behöver. En ren konkret grej vi/han kom fram till är att maj månad förmodligen blir en månad i orienteringens tecken på Närkeslätten. Börjar sakna att orientera faktiskt, snö i all ära, men barmark är ganska fint det med. Sedan får vi se hur sommaren ser ut. Det finns en plan, men den kan komma att ändras så mycket att det nog inte är värt att skriva. Håll till godo. Efter träningssamtalet kom en vän över för att se OS-invigningen. Dealen var: Jag stod för käk, internet och dator, hen stor för inlogg till Eurosport player. Trevligt! Dock är ju idrottsgrenarna i sig roligare än att kolla på själva invigningen, så vi pratade mest om resor. Såklart missade vi när Sverige tågade in. Nåväl, det var trevligt ändå. På fredagskvällen åkte jag in till Hamra för att träna, basta och duscha. Utan att spela cool valde jag att lämna fjället orört idag och hålla mig springandes upp och ned för slalombacken istället. Det blåste 27m/s på toppen vilken gjorde att jag nöjde mig med att springa på läsidan. Blev en timmes jogg ändå i slalombacken efter stängning, tre gånger upp och ned. Trevligt, men belöningen efteråt var bastun. Ibland behöver man en liten morot för att träna. För mig var det att få basta efteråt. Väl klar nere på lodgen träffade jag ett gäng vänner som satt och åt. Skulle egentligen hem, men det var för trevligt för att smita iväg. Blev kvar ett tag innan jag rundade av hemåt. Spontant är bäst.

Lördag och förberedelser inför nästa veckas första förmodligen tuffa jobbvecka. Lagade linsgryta. Recept:
Fräs vitlök, lök, hakad potatis och skivade morötter i rikligt med olja/smör.
Häll i röda linser, vita bönor och vatten.
Vitlöksmarinerade körsbärstomater, krossade tomater och grönsaksbuljonger ska också ned.
Låt koka lite lätt medans du gör annat.
Krydda med salt och svartpeppar.
(Krydda ev. med chilipeppar, fast ta väldigt lite om styrkan på den är 100 000 scoville. Jag tog några gram för mycket. Stark mat i all ära, men denna gryta blev nästan på gränsen. Vitt bröd och lite crème fräsch till rekommenderas i så fall).
Den blev väldigt god dock.

Lördagskväll och middag på lodgen med en gammal kurskamrat från Universitetet. Otroligt trevligt. Jättekul att de jag känner som kommer upp hit hör av sig och vill ses. Vi hade väldigt trevligt och jag åt för tredje gången i år Tänndalenburgaren. Den är bara så god! Rekommenderas. Efter några timmars prat om träningen och framtid vek jag av och anslöt ”blue-party” i huset istället. Fest i all ära, men jag insåg nog igår hur sköna arbetskollegor jag har. De gänget vi är i sportshopen är inte vilka som helst. Sköna trevliga och mycket socialt begåvade. Jag hade tänkt dricka mer, men eftersom jag egentligen kom för sällskapet kände jag att det inte behövdes. Jag var nöjd som det var. Kul med så många glada människor. När festen avtog och merparten åkte ned till Funäsdalen för utgång valde jag att bege mig hemåt.

Råkade vakna 07:14 på söndagsmorgonen och starten på killarnas Skiathlon var 07:15. Hade inte tänkt se spektaklet då jag hade som plan att sova ut, men nu var jag ju ändå vaken så det var bara att slå på sändningen. Tittar på skidor på ett helt annat sätt nu när jag själv är tränare i det. Kollar mycket på deras teknik, försöker se hur dem gör. Egentligen är det ganska enkelt, det är bara göra som dem. Finns ingen anledningen att bli bättre eller gå in och peta på deras teknik, dem är ju bäst i världen så uppenbarligen har dem tillräckligt bra teknik för att vara med på OS. Det har varken jag eller dem atleter jag tränar. Än.

Nästa vecka blir det en återfokusering på jobb. Nu blir det jobb jobb jobb i tre veckor. In i sportlovsbubblan och borra ned huvudet. Behöver nog dra ned på träning och socialt liv lite om det ska gå vägen. Men det gör inget. Idag är det tre veckor kvar till Vasaloppet. Dags att hitta formen. Jag är väldigt sugen på att smaka 90km!

Det var nog allt för nu.

Haaade!

/ Anton Hallor