Söndag 28 Januari: Bra vecka + en total förnedring

Hej Hallå,

Hinner knappt publicera söndagsinläggen innan det blir nästa söndag igen. Veckorna går så otroligt fort. Det är kul!

Den här veckan har det mentala och fysiska fokuset legat på rando-tävlingen som gick av stapeln igår. Om den kan jag skriva en uppsats, men jag tror det är klokt att hålla det kort så jag kan lyfta fram det positiva med den. Tävlingen hette i alla fall Funäs Rando Race om någon vill googla det.

I måndags var jag ledig och passade på att för första gången träna med skimo-utrustning. Helt ny upplevelse och ganska kul. Stenhårt i pisten, lättsvängt och mycket plats. Där och då var det kul, självförtroendet växte och från i måndags har jag gått och trott att jag kommer åka som en gud på lördagens race. Det skulle visa sig vara falska förhoppningar. Att det var köldrekord för vintern med -30,1 grader på morgonen och att jag inte ens tyckte det var kallt boostade mig ännu mer. Att på kvällen senare få avsluta dagen med ett superkul crossfitpass med trevliga och positiva människor gjorde det hela ännu bättre. Överkörd kropp rent fysiskt men knoppen mådde riktigt bra. Känner att jag kan börja sprida energi till andra också nu, det är bara bra, för då får man ofta tillbaka energi. Ge och du ska få.

Bra väder var det!

Under tisdagen onsdagen och torsdagen hände det inget speciellt egentligen. Jobb varje dag, träning varannan och filmkväll en av dagarna. Riktigt himla trevligt. Det blev ett spontant skräcktema. Har saknat att kolla på skräck, det är på ett sätt en ganska skön känsla att leva sig in i filmen och tillåtas bli rädd. I min vardag är just rädsla en känsla som inte uppkommer speciellt ofta, så det var nog nyttigt att få bli skämd en stund. Med bra sällskap och närhet till en kudde är man ändå inte så långt ifrån en säker verklighet. Finns mycket outforskat inom skräck-genren, hoppas det blir fler kvällar.

I fredags checkade jag av en fet sak på min Tänndalen-bucket-list. Att åka längdskidor i månsken. Helt fantastiskt att det är görbart, att solens reflektion på månen kan skapa ett tillräckligt starkt ljus för att man utan lampa ska kunna åka skidor mitt i natten. Helt fantastiskt. Dock blev jag såklart övermodig och åkte på även i den branta utförsbacken på dalslingan. Självklart ramlade jag, i 39,2km/h, med huvudet som fick mest stryk. Ingen fara på taket, men har haft ont i nacken några dagar och fått ett fint blåmärke på benet. Utrustningen höll dock så jag anser kraschen vara lyckad.

Så till lördagens äventyr. Peppade hela dagen med bra musik, kaffe och en solskenspromenad. Nervös. Stressigt innan start. Hade glömt ställa in skidorna så 10min innan start fick jag lämna startplatsen för att börja skruva på utrustningen. Hann till start. 2min efter starten gick min ena stav sänder. Fortsatte utan. 20min efter start ligger jag sist tillsammans med en annan tjej. Jag inser nivån på mitt lopp och ger här upp lite, pratar härifrån med alla jag ser och möter under banan för att skifta fokus och få tänka på annat. Hoppar dessutom ofrivilligt över sista delen av banan och tjänar uppskattningsvis 10min på min genväg. Det hjälpte dock inte, jag kommer i mål sist ändå. Jag är onekligen riktigt dålig på detta. Jag hade trott att jag var tämligen duktig, som skidåkare med god kondition, jag menar, hur svårt kan det vara. Att man kan bli nedtagen på jorden så hårt på 71min och 5,3km hade jag svårt att föreställa mig innan. Nu vet jag. Dusch – bastu – pizza och sedan prosecco med vänner räddade upp det kraschade mentala tillståndet. Utrustningen är nu återlämnad och jag har inga planer på att hyra den igen, iallafall inte närmsta tiden. Stakning och löpning är två roligare idrottsgrenar som jag kommer ägna tid åt istället när det kommer till val av träning.

Starten har precis gått. Här är jag bara sekunder efter täten.
Lånad bild från kvällens tävling. Fint!

Idag har jag åkt mitt klassiska 10x1km stakning. Ett perfekt pass för mig som behöver få upp farten på skidorna. Står man i led 2 på Vasaloppet så ska man kunna åka fort också, så det jobbar jag på. Får jag bara fortsätta med detta nyckelpass kommer jag vara trygg till Vasaloppet. I dagsläget känns det bra, jag har det under kontroll. 5 veckor kvar.

Lättklädd och snabb. Som det ska!

 

I övrigt så känns det luftigare nu. Nu har jag gått över mer och mer till att fokusera på dem vänner jag har runtomkring mig, online som i verkligheten samt träning och jobbet. Back to basic. Det har funkat väldigt bra och ensamheten gör sig knappt påmind längre. Nu är det nästan bara skönt att få vara ensam en stund.

En bubblare den här veckan kan vara att jag dividerade norska dialekter med en vän från Karlstad. Jag fick inse mig okunnig och ville ändra på det. Jag tog då kontakt med en gammal vän från Tromsö för att ringa och få en uppdatering på den nordnorska dialekten (klockan 00:01 natten till söndag med en del alkohol i kroppen i och för sig). Jag ville mest höra dialekten och lära mig, men nästan två timmar senare har vi pratat om allt mellan himmel och jord. Bästa telefonsamtalet den här veckan helt klart. Riktigt kul att prata med någon man inte pratar med så ofta. Jag lärde mig massor om deras solbullar och att det finns ett klättercenter precis nedanför hoppbacken på ön. All kunskap är bra kunskap tänker jag. Och nu är jag uppdaterad på nordnorskan i alla fall! Synd att jag inte har vänner i alla olika dialektala områden i Norge, då hade jag kunnat bli duktig.

Nästa vecka blir också en bra vecka tror jag. Jag kanske kan om det går riktigt jäkla bra få träningssällskap på samtliga av veckans träningar, men då ska det vara stolpe in. Det går ju att hoppas!

 

På återseende!

/ Anton Hallor