Söndag 7 Januari: Veckan som försvann och tävlingsrapport

Godkväll.

Söndag och två veckor sedan jag bloggade senast. Förra veckan var nog en av de sämsta veckorna året 2017. Inget som behövs nämnas i detalj. Men ibland är det mörkt och sen blir det ljust igen. Allt är inte bra, men allt är inte dåligt. För mycket känslor och för lite kontroll. Träning är lättare än känslor, träning genomförs med hjälp av kontrollerbara muskelkontraktioner, känslor är trolleri i huvudet som bara är till besvär.

Den här veckan har också pendlat i obalans, men jag börjar få kontroll på skutan och snart är den uppe i marshfart igen. I all denna turbulens med mycket jobb, lite träning, nya kompisar, vilda fester och avslutat förhållanden lyckades jag under 2h och 24min lämna allt och gå in i en bubbla, en bubbla som jag själv inte visste jag hade tillgång till. Igår avgjordes Bruksvallarna Nordic Ski Marathon. Jag är så sjukt nöjd och stolt över mig själv hur jag kan gå från svag och nere till att åka ett av mina bästa lopp någonsin på skidor. Kass morgon, försov mig, han inte förbereda mig mentalt och han inte värma upp, men när starten gick 10:00 igår så var det som att ingenting spelade någon roll. Jag var där i nuet. Jag visste förutsättningarna utan och innan, ju närmare segraren jag är i mål ju större är chansen att det räcker till led 2 till Vasaloppet. Jag har stått i led 3 två senaste åren och lovat mig själv att aldrig mer utsätta mig för det igen. Led 3 är som att fastna bakom 94åriga Agda i en smal trappa upp till restaurangen när man inte ätit på en vecka.

Första 5km var blodröda och galet jobbiga. Men det var jag egentligen beredd på och slet på som ett djur, glad att få använda den kropp jag tränat upp. Det lugnade äntligen ned sig efter 6-7km och jag hittade tre andra jämnstarka åkare som jag lovade mig själv att ”för fan släpp inte dem här nu för allt i världen”. Jag har för många gånger släppt olika klungor i olika sammanhang och fått betala på tok för mycket för det, så idag betalade jag helt enkelt det pris som krävdes för att få åka med i klungan. Ibland var jag säker på att jag skulle https://www.cialissansordonnancefr24.com/ ramla ihop och bryta men när det var som värst var lyckligtvis även de i klungan trötta och tempot sänktes hela tiden när jag tänkte släppa. Jag höll mina grabbar. I uppförsbackarna som var branta men inte tokbranta var jag som starkast, här var det många som gick ut och saxade medans jag lätt kunde staka. De svåra utförsbackarna tappade jag mest tid i, där gled de ifrån mig. Jag hade dock bra glid, minst lika bra som övriga.

Efter varvning 21km och ut på andra varvet kändes det bättre och bättre trots att det känts bra hela tiden. Dock kom den toklånga branta uppförsbacken igen och här vet jag inte vad som hände. Alla gick max och våran fina klunga splittrades samman och sönder. Det tog mycket tid och energi att komma ikapp igen, men återigen betalade jag det som krävdes. Att bli själv fanns inte. Hellre chansar jag och väggar än play safe och tappar dem. När vi äntligen var samlade igen ser jag att det en bit fram är en tjej framför oss. Vi stakar på snabbt och kontrollerat i den lättåkta terrängen och kommer efter en stund ikapp henne. Hon får åka med en stund längst bak i tåget men sen bestämmer sig en kille att det roliga är över och det är maxfart igen som gäller. Går på rött en stund och tjejen blir avhängd direkt. Efter vätskan vid 33km dricker jag snabbt och råkar hamna först. Inte gynnsamt att ligga först, men passade på att sänka farten till en hög jämn fart utan ryck. Grabbarna verkade inte ha något emot det och jag låg först i 5km men grabbarna klistrade bakom. Det är något speciellt att bestämma som lok i klungan, varenda spårbyte, varenda farthöjning eller temposänkning, de gjorde precis som jag. Nu återstod 4km och här börjar vi komma ikapp fler åkare. Skönt. Vi har hållit ett bra tempo och spenderat krafterna. Starka i slutet, viktigt!

2km kvar skruvas tempot upp igen och jag biter i så gott det går, grabbarna går om och jag lägger mig ganska ofrivilligt sist. Det går riktigt fort sista kilometern (inte förvånad) och den där sista växeln finns inte än och jag kommer i mål sist av oss fyra. Dock kommer vi ikapp tre åkare i slutet så vi är sju man inom 1min. Tight! Jag slutar som 18e man, 1min från 11e-platsen. 14min från segern. GALET-nöjd. Det visade sig att tjejen vi åkte om står i tjejernas elitled i Vasaloppet och grabbarna jag hade sällskap med är led1-åkare på Vasan. Inga blåbär alltså. Kul att leka med dem stora grabbarna. Hur kul som helst. Känner verkligen hur träningen har gett resultat, jag orkar, jag har bättre teknik än tidigare och jag vågar framförallt vara kaxig i spåret. Jag spelar dem kort jag har, chansar och vinner.

Nästa vecka får vi se vad resultatet räcker till. Min helt egna gissning är att det med 2,5% chans räcker till led 1, till 95% blir led 2 och med 2,5% risk leder till led 3. Oavsett vad kommer jag vara nöjd.

 

Resultat. Plats 18 av 134 deltagare på 42km. Nöjd!

 

Nu är det en månad till nästa lopp och två månader till Vasan. Kommer bli bra!

 

Tack för nu. Vi hörs!
/ Anton Hallor